Летописи

Летописи (6)

ОШ „Кнегиња Милица“–Летопис за школску 20212022. годину

 

ЈУН

 

 

 • -  Ученици осмог разреда полагали су заршни испит од понедељка до среде 27-29.6. у просторијама суседне основне школе „Бранко Радичевић“. Учитељи и наставници су били ангажовани као прегледачи, дежурни наставници (26 њих) и супервизори (Светлана Радоичић и Милош Станковић), прошли обуке за те улоге у завршном испиту и изнели завршни испит свако у својој улози.

 • -  Дана 16.6, добили смо поново дојаву о постављеној експлозивној направи. Учитељи су били са ученицима на безбедној удаљености, старији разреди су послати кућама, а поподневна смена је пратила наставу online.

 • -  Дана 9.6, ученици трећег и четвртог разреда ишли су на излет у Радмиловац.

 • -  Дана 8.6, добили смо поново дојаву о постављеној експлозивној направи. Дежурни полицајац је био испред школе. Настава у преподневној смени је била online.

 • -  У оквиру „Одласка осмака“ 1.6. и 6.6.2022. године, наставници су се такмичили против ученика осмог разреда у фудбалу и у одбојци. Ученици су били бољи у одбојци, а у фудбалу је било нерешено 6:6.

 • -  Дана 5.6, запослени Школе били су на излету у Аранђеловцу.

 • -  Учитељица Бојана Брајовић освојила је треће место на Шестој републичкој смотри Чаролија рециклаже са креацијом „Чаробне рибице“ (ликовни уметнички рад).

 • -  Стара-нова акција прикупљања пластичних чепова “Чеп за хендикеп“ трајала је читаву годину и сакупљено је преко 60 кг чепова. Родитељи ученика осмог разреда остварили су сарадњу са пословним клубом „Азаро“ где је и ове школске године одржана прослава мале матуре. Као и ранијих година прослава у овом клубу је протекла у свечаној и лепој атмосфери, без инцидената.

   

  МАЈ

   

   

 • -  Дана 30.5, у оквиру спортског турнира „Одлазак осмака“, у кошарци су резултатом 2:1 у партијама победили наставници.

 • -  Дана 12.5.2022, прослављен је Дан школе у просторијама школе. Уприличена је ликовна изложба у холу школе. Исечен је славски колач. У одељењима је читан свечарски текст о кнегињи Милици Хребељановић. Дан школе је обележен и уз видео материјале који су послати ученицима, родитељима и наставницима уз презентовање школске химне.

 • -  Кристина Девеџић, библиотекарка школе организовала је „Читалачку значку“. Из наше школе учествовало је 58 ученика а 17 ученика од другог до седмог разреда је добило диплому.

 • -  Дана 16.5, добили смо званичну дојаву имејлом да је у зони наше школе постављен експлозив. Школски полицајац је био на улазу школе, екипа МУПа је прегледала школу и утврдила да је објекат безбедан. Све се одиграло у року од два ипо сата, од седам до девет и тридесет преподне.

 • -  Дана 11.5, ученица Школе Хелена Јовановић освојила је 3. место на републичком такмичењу у атлетици. Трчала је на 60 метара. Такмичење се одржало у Новом Саду.

 • -  На Регионалном такмичењу талентованих ученика основних школа по научним дисциплинама Републике Србије, одржаном 8.5.2022. у Земуну, ученице наше школе Миа Милинковић и Олга Тошев су освојиле по треће место из математике. А на Државном такмичењу талентованих ученика основних школа по научним дисциплинама Републике Србије, одржаном 28.5. у Београду, освојиле су по друго место из математике.

 • -  На општинским, градским и републичким такмичењима ученици ОШ „Кнегиња Милица“ су постигли одличне резултате у поређењу са досадашњим периодом. Да поменемо предмете из којих су се пласирали на државни ниво такмичења: физика, математика, српски језик, физичко васпитање.

 • -  СЛУШ, на петој смотри лутака у школи у организацији Друштва учитеља Београда узели смо online учешће и освојили прво место за луткарску представу „Цврчак и мрав“ одељења I1 а под вођством учитељица Бојане Брајовић и Кристине Девеџић.

   

  АПРИЛ

   

   

 • -  Ученици VI1 Вук Квргић, Зоја Јовановић, Нина Новаковић, Сава Цвијановић и ученици VI4 Никола Радуловић и Алксандар Карановић су од 5.4. до 7.4. похађали обуку прве помоћи. Поменути ученици су 17.5.2022. учествовали на такмичењу прве помоћи у ОШ „Надежда Петровић“, без пласмана.

 • -  Дан књиге 23.4, обележен је у школској библиотеци тако што су окачени пригодни панои, радови деце, од стране библиотекарке Кристине Девеџић. Поставка је задржана неко време како би свако ко уђе у библиотеку могао да погледа радове. Ученици из Ученичког парламента изабрали су три књиге о којима су разговарали на састанку парламента.

 • -  Ученици IV1 Димитрије Живковић, Лука Вукадин, Ана Илић, Борис Веселиновић и Маша Благојевић су учестовали у такмичењу „Шта знаш о Црвеном крсту и добровољном давалаштву крви“. Освојили су друго место.

 • -  Тим за самовредновање је дао инструкције одељењским старешинама од петог до осмог разреда да изврше анкетирање по два родитеља и по два ученика у сврху вредновања области Образовна постихнућа ученика.

 • -  Колеге које раније нису сада су похађале обуке преко платформе Завода: „Реализација нових програма наставе и учења оријентисаних према исходима“ и „Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник“.

   

  МАРТ

 

- Дана 26.3.2019, изашли су резултати такмичења „Кенгур без граница“. Такмичење је одржано 17.3, за ученике свих разреда.

- Дана 25.3, у петак одржан је пробни завршни испит из математике, а у суботу 26.3. из српског језика и предмета из комбинованог теста. Предметни наставници су прегледали тестове и урадили анализу тестова.

 • -  Дана 21.3, предати су последњи радови за конкурс „Крв живот значи“.

 • -  Душан Ратковић, ученик II2 учитељице Јадранке Милетић освојио је 1. место за ликовни рад на online ликовнoм конкурсу „Ускршње ликовне чаролије“.

 • -  Дана 8.3, симболично је обележен Дан жена у колективу Школе.

- Дана 4.3, директор школе Дарко Егер обавестио је запослене „да се дуга и тешка борба за „Ледену халу“ завршила. Наша школа у сарадњи са републичким и градским правобранилаштвом је извојевала победу“, тј. да се завршио процес који је трајао седам година.

 

ФЕБРУАР

 

 

 • -  Почетком другог полугодишта Црвени крст је расписао конкурс „Крв живот значи“.

 • -  Дана 22.2, на Градском такмичењу у пливању .Дора Миловановић VII5 у пливању леђно освојила је 3. место.

 • -  Дана 21.2, враћамо се у школу после недеље одсуствовања и то по првом моделу рада, односно непосредном извођењу наставе.

 • -  У организацији Ученичког парламента организована је изложба научника.

 • -  На смотри ликовног ставралаштва „Пријатеља деце“ општине Нови Београд на тему дечје карикатуре, под називом „Мали Пјер“, за ученике основних и средњих школа Новог Београда остварени су следећи резултати: Јована Радић VIII2 освојила је друго место на општинском нивоу, Тамара Ерцег VI5 освојила је треће место на општинском нивоу, Мина Смиљковић VI1 освојила је похвалу на општинском нивоу, Мина Ковачевић VIII2 освојила је похвалу на општинском нивоу.

   

  ЈАНУАР

   

   

 • -  Дана 27.1.2022, обележена је школска слава Свети Сава. Свештеник је исекао славски колач у присуству дела колектива. У холу школе изложени су ликовни радови о Св.Сави. Пригодан текст је прослеђен родитељима и ученицима.

 • -  Дана 24.1, почело је друго полугодиште школске 2021/2022. године.

   

  ДЕЦЕМБАР

   

   

 • -  Министар просвете је упутио честитку за Нову годину запосленима у просвети, а директор Школе је проследио.

 • -  У оквиру акције „Један пакетић-много љубави“, ученици наше школе су прикупљали кондиторске производе и припремљене пакетиће донели у просторије

Школе. Носилац акције је била учитељица Бојана Брајовић. Акција је почела у другој половини новембра, а завршила се 3.12.2021. године.

 • -  Дана 16.12, у библиотеци одржан је састанак са колегама из специјалне школе „Нови Београд“ на тему израде ИОПа.

 • -  На конкурсу Црвеног крста „За сунчану јесен живота“ у категорији ликовних радова трећу награду је освојила Теодора Табаковић V5. Осим ликовних, слати су и литерарни радови посвећени бакама и декама. Ангажована је учитељица Бојана Брајовић.

   

  НОВЕМБАР

   

   

  - Дана 29.11, Школу је посетио председник општине г. Александар Шапић. Поделио је флајере уз које ће у општини ученици са родитељима подићи поклон ваучере. Запосленима је директно поделио поклон ваучере.

  - Дана 15.11, стигле су чланске картице Црвеног крста.

  - Дана 8.11, колегиница Снежана Церовић је награђена повељом од министра просвете г.Бранка Ружића, који јој је и уручио награду на пригодној свечаности у Министарству.

  - Дана 6.11, секретар Школе замолио је запослене а одељењске старешине да наставе да га обавештавају имејлом о позитивним ученицима, с обзиром да је школа у обавези да доставља податке ШУ. Са два позитивна ученика у одељењу, одељење прелази на други, комбиновани модел наставе.

 

 

ОКТОБАР

 

 

- Трка за срећније детињство“ је једна од традиционалних, најмасовнијих и

најшире прихваћених реакреативно-хуманитарних активности Црвеног крста намењена подмладку и омладини. Ова активност има за циљ да међу младима у основним и средњим школама подстакне хуманост, промовише здраве стилове живота и пропагира волонтерски рад. У акцији су учествовали и ученици наше школе.

- У оквиру Дечје недеље, Стручно веће разредне наставе покренуло је више акција у сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд.

 

СЕПТЕМБАР

 

 

 • -  Отворена врата се заказују у дворишту Школе, у складу са епидемиолошким мерама. Или online. Ако је потребно, ученика у школу доводи једна одрасла особа и не задржава се у дворишту а у школу не улази.

 • -  Ученици су дужни да носе заштитне маске. Изолација ученика траје 14 календарских дана од дана престанка похађања наставе.

 • -  Ученица Школе Ања Садику VII5 освојила је у џудоу пето место на Школаријади, такмичењу школског спорта на коме су учествовале 43 земље и 2500 учесника.

 • -  Министар просвете се обратио ученицима и запосленима а директор је проследио текст одељењским старешинама који су га даље проследили родитељима.

- Свечани дочек првака.

Летопис израдио: Милош Станковић, наставник историје 

ОШ „Кнегиња Милица“ – Летопис за школску 20202021. годину

 

ЈУН

 

 

 • -  Школске 2020/2021. године завршни испит из српског (матерњег) језика, математике и комбинованог теста полагало je укупно 126 ученика, распоређених у 5 одељења. Један ученик је полагао завршни испит под специјалним условима услед развојних потешкоћа. Ове школске године пробни завршни испит и завршни испит органиозовани су нешто другачије, уз поштовање епидемиолошких мера. Завршни испит је протекао у најбољем реду, у складу са календаром активности. Сви ученици су распоређени у неку од жељених средњих школа. Од 19 новобеоградских основних школа из математике смо били седми, из српског језика шести, а из комбинованог теста пети. По укупном броју бодова били смо четврти на Новом Београду.

 • -  Судећи по просечним оценама ученика из свих предмета, односно по општем успеху, ученици су постигли боље резултате него претходних година, пре почетка пандемије.

 • -  Седнице Ученичког парламента одржане су у школском дворишту и на даљину током погоршања епидемиолошке ситуације.

 • -  Током школске 2020/2021. године нису забележени значајнији случајеви насиља.

 • -  Наша школа већ трећу годину организује прикупљање помоћи за децу Свратишта на Новом Београду. Прикупили смо одећу, обућу, слаткише, играчке, средства за хигијену и однели за Нову годину деци у Свратиште, Булевар Арсенија Чарнојевића 145.

 • -  С обзиром на епидемиолошку ситуацију у држави и у складу са епидемиолошким препорукама одложени су планирани излети, посете, рекреативне наставе.

 • -  Похађањем семинара „Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник- увођење електронских уџбеника и дигитално образовних материјала“ наставници су унапредили дигиталну компетенцију и вештину комуникације кроз израду дигиталних образовних ресурса. Похађањем обуке „Настава која подстиче критичко мишљење и решавање проблема“ наставници су стекли знање о коришћењу микробит уређаја у настави. Наставници су самостално направили програм Мејк-код симулатор. Наставници предметне и разредне наставе су похађали и успешно завршили обуку „Програм обуке за наставника за реализацију наставе оријентисане ка исходима учења“, путем интернета. Реализована је и online обука за наставнике наше школе „Настава која подстиче критичко мишљење и решавање проблема“. Ова обука се одржава у оквиру пројекта „Школе за 21. век“, који спроводи Британски савет у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Сви наставници предметне и разредне наставе су завршили обавезну обуку Министарства просвете,науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања за дежурне наставнике на Завршном испиту 2021. године.

 • -  Током целе школске године се учествовало у хуманитарној акцији „Чеп за хендикеп“, као и у рециклажној акцији прикупљања свезака, књига и играчака. Прикупљено је 120 кг пластичних чепова.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд наша Школа је учествовала у прављењу кућица за птице. Акција се звала „Заштитимо птице“.

 • -  Пробни завршни испит одржан је 1.6. и 2.6.2020. године.

   

  МАЈ

   

   

 • -  Дана 12.5.2022, прослављен је Дан школе у просторијама школе. Уприличена је ликовна изложба у холу школе. Ученицима, родитељима и запосленима путем интернета прослеђен је пригодан садржај, укључујући видео презентацију.

 • -  У току школске 2020/2021. године одржана је и манифестација Читалачка значка. Због епидемиолошких разлога, манифестација Читалачка значка није одржана као такмичење, већ су сви ученици након урађеног читалачког дневника добијали од Библиотеке града Београда захвалницу. Деведесетпеторо ученика ОШ ,,Кнегиња Милица“ је урадило читалачки дневник. Највеће интересовање за учешће у манифестацији је било међу ученицима од првог до четвртог разреда.

 • -  Обележен је и Дан словенске писмености и културе, тако што су ученици у сарадњи са наставницама српског језика и књижевности и библиотекарком израдили своје иницијале ћириличним писмом.

 • -  Због пандемије вируса није било могуће спровести посету школи у Новом Саду а многа такмичења нису одржана. Она која јесу, обухватала су обично само ученике осмог разреда.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд организовано је учешће наше Школе у ликовном конкурсу „Упознајмо птице“ on line.

 • -  Школском одбору су испред Ученичког парламента присуствовали ученици VII4 Стојко Андреа и Шутовић Јанко. Директор школе Дарко Егер је са ученицима разговарао о предностима и манама наставе на даљину, као и о њиховом мишљењу о реализацији исте.

 • -  Током школске године школски простор је опреман пригодним и тематским изложбама „Град из маште“, „Необична бића“, „Јесењи плодови“ и „Српски манастири“. Реализована је поставка и визуелно опремање школског простора поводом општинског такмичења из страних језика.

   

  АПРИЛ

   

- Дан књиге 23.4, обележен је у школској библиотеци тако што су окачени пригодни панои, радови деце, од стране библиотекарке Кристине Девеџић. Поставка је задржана неко време како би свако ко уђе у библиотеку могао да погледа радове.

 • -  Манифестације Фестивал пролећа и Дани науке ове школске године неће бити реализоване због пандемије вирусом Covid-19. Исто важи и за многе акције Црвеног крста.

 • -  Дана 22.4.2021. године, одржано је општинско такмичење „Брзином до звезда“ у ОШ „Младост“, у којој су учешће узели ученици четвртог разреда. Остварен је пласман на градско такмичење.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд организовано је учешће наше Школе у следећим конкурсима у априлу месецу: ДЕМУС-мали инструментални састави, ДЕМУС–оркестри, „Ускршње ликовне чаролије“ online, Фестивал кратких драмских форми, Позоришне игре деце и младих.

   

  МАРТ

   

   

 • -  Секција Црвеног крста у нашој школи реализовала је акцију „Крв живот значи“, у периоду од 1. до 31. марта 2021. године.

 • -  Наставници ликовне и музичке културе користе аудио-визуелну опрему у реализацији већине наставних јединица. Користе се одговарајуће платформе предвиђене за реализацију наставних садржаја–пре свега гугл учионице и комуникација путем одељењских вибер заједница. Реализују се активности предвиђене планом и програмом рада општинске организације Црвеног крста и организације ''Пријатељи деце'' углавном преко online конкурса. Надарени и заинтересовани ученици учествују у такмичењима и постижу резултате.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд организовано је учешће наше Школе у следећим конкурсима у марту месецу: Дечија карикатура „Мали Пјер“ online, „Мој крај приче“-литерарни и ликовни конкурс online, „Песниче народа мог“–рецитатори. На online ликовном конкурсу „Мали Пјер“ за ученике основних и средњих школа Новог Београда остврени су следећи резултати: Јана Пауновић V5 освојила је похвалу на општинском нивоу, Катарина Јованов VI1 освојила је похвалу на општинском нивоу.

 

ФЕБРУАР

 

 

 • -  У другом полугодишту требало је реализовати презентацију Сајма образовања и промоцију гимназија и средњих школа за ученике 8. разреда. Ученици су упућени на материјале и презентације средњих школа како би се боље упознали са њиховим радом и могућностима.

 • -  Дана 24.2.2021, обележавао се Дан борбе против вршњачког насиља и том приликом су на часовима одељењских старешина биле одржане радионице на ову тему, као и ликовна радионица коју је водила наставница ликовног Светлана Радоичић.

   

  ЈАНУАР

   

   

 • -  Дана 27.1.2021, обележена је школска слава Свети Сава. У холу школе изложени су ликовни радови о Св.Сави. Пригодан садржај је интернетом прослеђен родитељима и ученицима, укључујући видео презентацију.

 • -  Дана 18.1, почело је друго полугодиште школске 2020/2021. године.

 • -  У првом полугодишту школске 2020/2021. године одржане су три седнице Наставничког већа. Две седнице су реализоване online због тренутне епидемиолошке ситуације, путем вајбер заједнице. Због епидемиолошке ситуације одржани су родитељски састанци путем вајбер заједница.

   

  ДЕЦЕМБАР

   

   

 • -  Црвени крст је организовао прикупљање чоколаде и кекса поводом акције „Један пекетић, много љубави“.

 • -  Педагошки колегијум је усвојио План подршке за ученике који су неоцењени, на нивоу Школе.

 • -  Настављена је сарадња са ОШ „Сава Јовановић Сирогојно“ и ОШ „Нови Београд“. Остварена је и сарадња са Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

 • -  Ученици наше школе учествовали су у акцији Црвеног крста „Сунчана јесен живота“.

 • -  У децембру 2020, ученици четвртог разреда су узели учешће у ликовном конкурсу под називом „Мој град–моја општина“ који је организован на нивоу града Београда.

 • -  На online ликовном конкурсу „Пријатеља деце” општине Нови Београд под називом „У част Драгану Лукићу-Лукићев лист“ за ученике основних и средњих школа Новог Београда остврени су следећи резултати: Јана Пауновић V5 освојила је 3. место на општинском нивоу, Коста Милосав VI5 освојио је 3. место на општинском нивоу.

   

  НОВЕМБАР

   

   

  - Дана 25.11, Тим за самовредновање започео је припреме за вредновање 4. кључне области–Подршка ученицима.

  - Сви часови се реализују према предложеним Годишњим плановима рада који су објављени на ЗУОВ-у, у којима су редоследи наставних јединица усклађени са наставом на даљину која се преноси путем РТС-а. Наставници такође могу користити и неке од понуђених платформи за помоћ ученицима, рад са њима. На тај начин се реализују и часови додатне и допунске наставе.

  - Свако одељење има своју учионицу, у складу са поштовањем мера заштите здравља.

  - У школи се одржавају секције папирно моделарство и саобраћајна секција и ликовна секција. Слободне наставне активности се у школској 2020/2021. години углавном

реализују online–на даљину с обзиром на ситуацију насталу због пандемије вирусом Covid-19. Слободне, ваннаставне активности из области музичке културе није могуће реализовати због безбедносних мера које не дозвољавају певање.

 

ОКТОБАР

 

 

- Као првак Београда у индивидуалној конкуренцији, ученик Матија Шепа изборио је пласман за Републичко такмичење које се одржало 29.10.2020. године у

Алексинцу. На Републичком такмичењу Матија је освојио златну медаљу за нашу школу. Са освојеним првим местом Матија Шепа је, касније, по школском Правилнику о додељивању похвале „Спортиста генерације“ освојио максималних 12 бодова и тако постао спортиста генерације.

 • -  С обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију и специфичан начин реализације наставе, није било могуће реализовати презентацију Сајма књига у школској библиотеци и традиционални Новогодишњи вашар.

 • -  На online ликовном конкурсу „Пријатеља деце“ општине Нови Београд под називом „Дани европске баштине 2020.“ за ученике основних и средњих школа Новог Београда са темом „Илустровање српских народних пословица и изрека“ остварени су следећи резултати: Мара Милановић V2 освојила је 2. место на општинском нивоу, Анастасија Андрић VI2 освојила је 2. место на општинском нивоу, Матија Паунић V2 освојио је 3. место на општинском нивоу.

 • -  У оквиру „Дечије недеље“ у октобру, због епидемиолошке ситуације на другачији начин су реализоване следеће манифестације: „Јесењи карневал“-ученици су на часовима ликовне културе правили радове везане за јесење плодове а на часовима српског језика су писали радове на тему јесени; „Јесењи крос“ је организован на часовима физичког васпитања кроз различите елементарне игре (полигоне).

   

  СЕПТЕМБАР

   

   

  - Отворена врата се заказују у дворишту Школе, у складу са епидемиолошким мерама. Или online. Ако је потребно, ученика у школу доводи једна одрасла особа и не задржава се у дворишту а у школу не улази.

 • -  Ученици и запослени су дужни да носе заштитне маске.

 • -  На градском такмичењу из стоног тениса 29.9.2020. године ученик Матија Шепа VIII4 освојио je прво место у индивидуалној конкуренцији, а друго место у екипној конкуренцији заједно са учеником Марком Лазаревићем VIII5.

 • -  Дана 17.9.2020, одржано је такмичење Кенгур без граница за 2020. годину. Такмичење су огранизовале наставница математике Драгана Савић и наставница разредне наставе Оливера Николић. Због актуелне епидемиолошке ситуације такмичење је одржано у два термина. Ученици су обавештени о резултатима такмичења.

 • -  Нашу школу је 15.9.2020. посетила Асоцијација за спорт у сарадњи са градом Београдом и спровела акцију под називом „Минимини“. Учесници су били ученици другог разреда (организовани у групе). Након успешно урађених задатака, сви учесници су били награђени сокићима и слаткишима.

 • -  Настава се у школској 2020/2021. години организује у складу са Стручним упутством за организацију и реализацију образовано-васпитног рада у основној школи које је усвојио Кризни штаб за сузбијање заразне болести на седници одржаној 11.8.2020. године. Часови трају 30 минута. Настава се организују поделом одељења на приближно подједнаке групе ученика-А и Б, тако да у учионици не буде више од 15 ученика. Настава за све ученике од 1. до 4. разреда је организована пре подне са почетком у 8:00 часова, уз додатну организацију дежурних наставника у послеподневним сатима у одељењима целодневне наставе и продуженом боравку од 13 до 17 часова. У одељењима класичне наставе, док група А ради са учитељем–одељењским старешином, деца из групе Б чији родитељи су се изјаснили за боравак су са учитељем из продуженог боравка, а деца која не похађају боравак долазе на наставу по завршетку рада групе А, а затим се ротирају. У одељењима целодневне наставе ангажована су оба учитеља истовремено, док група А ради са једним, група Б ради са другим учитељем, а затим се ротирају. Обе групе ученика раде континуирано у истом саставу, али почетак наставе за групу се мења (ротира) на недељном нивоу (једне седмице група А ради као прва и група Б као друга, а следеће седмице група Б ради као прва и група А као друга). Настава за ученике од 5. до 8. разреда је организована после подне са почетком у 13:00 часова и уз двосменски рад (парна и непарна смена). Ученици предметне наставе од 5. до 8. разреда пратиће наставу по тзв. комбинованом моделу. Првог септембра 2020. године са радом кренули су прво ученици парне смене. Настава почиње у 13:00 часова. Група А ученика прве седмице има наставу уторком и четвртком, група Б

 

ученика има наставу понедељком, средом и петком. У тим истим данима након завршетка парне смене, наставља са радом непарна смена. Следеће седмице се ротирају: ученичка група Б има наставу уторком и четвртком, група А има наставу понедељком, средом и петком. У тој следећој седмици непарна смена долази прва, у 13:00 часова, парна долази друга, у 16:20 часова.

- Свечани дочек првака.

Летопис израдио: Милош Станковић, наставник историје 

ОШ „Кнегиња Милица“–Летопис за школску 20192020. годину

 

ЈУН

 

 

 • -  Школске 2019-2020. године завршни испит из српског (матерњег) језика, математике и комбинованог теста полагало je укупно 128 ученика, распоређених у 5 одељења. Један ученик је полагао завршни испит под специјалним условима услед развојних потешкоћа. Ове школске године пробни завршни испит и завршни испит организовани су нешто другачије, уз поштовање епидемиолошких мера. Завршни испит је протекао у најбољем реду, у складу са календаром активности. Сви ученици су распоређени у неку од жељених средњих школа.

 • -  Библиотекарка школе је узела активно учешће у реализацији завршног испита, а након завршетка ванредног стања, вратила се уобичајеним активностима библиотекара.

 • -  Ученички парламент и Комисија за хуманитарни рад су учествовали у обележавању Светског дана хране (6.10), Светског дана деце (20.11), Светског дана борбе против СИДЕ, Св.Саве.

 • -  На ликовном конкурсу „Упознајмо птице“ учествовала је учетељица Драженка Пајчин са својим ђацима. Ученица II1 Маша Благојевић добила је прво место на општинском такмичењу 7. јуна, а затим прво место на градском такмичењу 12. јуна.

 • -  Одељењска већ од првог до осмог разреда су радила у свом саставу и одржала све седнице предвиђене планом у току школске 2019-2020. године. На њима је праћена реализација садржаја предвиђених годишњим планом рада. Сви планирани садржаји су реализовани. Након проглашења ванредног стања 16.3.2020. године

услед пандемије COVID-19 вируса све активности одељењских већа одвијале су се путем online комуникације. Направљене су посебне вибер заједнице са руководиоцима свих стручних и одељењских већа, путем којих су одржаване консултације и вршена размена искустава. Након укидања ванредног стања одржани су састанци у складу са препорукама надлежних институција.

 

МАЈ

 

- У другом полугодишту ове школске године планирана је реализација великог броја манифестација. На одржаном састанку Комисије за културну и јавну делатност, 2.3.2020. године, говорило се о реализацији радионица из грађанског васпитања, о манифестацији „Дан уметности“, о прослави Дана школе у мају. Међутим, због увођења ванредног стања одлуком Владе Републике Србије услед актуелне епидемиолошке ситуације, настава се одвијала на даљину и планиране активности нису реализоване, јер је приоритет био спровођење редовне наставе. Због актуелне епидемиолошке ситуације нису одржане ни друге планиране манифестације, планиране за друго полугодиште: сусрет са бакама и декама, Пролећни фестивал, Дани науке итд. У току другог полугодишта, ниједна ваннаставна активност Комисије за заштиту животне средине није реализована због епидемије вируса КОВИД 19.

 

АПРИЛ

 

 

- С обзиром на насталу ванредну ситацију, нисмо успели да у потпуности реализујемо план Црвеног крста, јер обуке и такмичења нису могла да се рализују.

- Током другог полугодишта библиотека школе није радила услед проглашења ванредног стања због пандемије COVID-19 вируса.

- Током школске године школски простор је опреман пригодним и тематским изложбама. До сада је приређено више тематских поставки: „Витраж“, „Живот у далекој прошлости–пећински цртежи“, „Град из маште“, „Чаробна фабрика“ и изложба поводом новогодишњих празника укуључујући и кићење јелке.

 

МАРТ

 

 

 • -  Такмичење Кенгур без граница није одржано због пандемије Ковид 19. Није остварена ни посета од стране наставника ученицима 4. разреда како би се упознали са оним што их очекује у 5. разреду.

 • -  С обзиром на околности у којима се ради у овом периоду, Одељењска већа и Наставничко веће поводом тромесечја нису одржани. Психолошкиња Милена Црнатовић и педагошкиња Вера Ковачевић су у овом периоду рада на даљину биле у контакту са руководиовима већа, као и са наставницима појединачно. Предлозима и саветима су пружиле и помоћ и подршку у оваквом начину рада.

 • -  Због пандемије вируса настава се одржавала електронским путем од 15.3.2020. године.

 • -  Након проглашења ванредног стања због пандемије COVID-19 вируса 16.3.2020. године, све активности Тима за инклузивно образовање одвијале су се путем онлајн и телефонске комуникације. Обављане су консултације са одељењским старешинама и предметним наставницима, саветовање и помоћ при раду са децом којима је потребна додатна подршка, као и са њиховим родитељима. Након истека ванредног стања одржан је састанак Тима, а сва вредновања ИОП-а су обављена у складу са начином рада у ванредним околностима.

   

  ФЕБРУАР

   

   

  - Због пандемије вируса корона и ванредног стања, обустављена су сва даља такмичења „Пријатеља деце“.

 • -  У оквиру наставе на даљину, у другом полугодишту, формиране су и заједнице родитеља на друштвеним мрежама, где су се добијале информације везане за часове и договарало о свим важним питањима.

 • -  На смотри ликовног стваралаштва „Пријатеља деце“ општине Нови Београд на тему дечје карикатуре, под називом „Мали Пјер“, за ученике основних и средњих школа Новог Београда остварени су следећи резултати: Катарина Јованов V1 освојила је 2. место на општинском нивоу, Наташа Матијевић VIII1 освојила је 2. место на општинском нивоу, Михајло Николић V3 освојио је 3. место на општинском нивоу, Тијана Радуловић VI2 освојила је 3. место на општинском нивоу и такође 3. место на градском/окружном нивоу.

 • -  На online ликовном конкурсу „Упознајмо птице“ у организације „Пријатеља деце“ ученица Теодора Михајловић VII3 освојила је 3. место на општинском нивоу.

   

  ЈАНУАР

   

   

 • -  Дана 27.1.2020, обележена је школска слава Свети Сава. Свештеник је исекао славски колач. Свечана приредба Школска слава Свети Сава организована је залагањем и ученичких организација Ученичког парламента и „Пријатеља деце“. Такође, учитељи, наставници верске наставе, српског језика и књижевности, ликовне и музичке културе припремили су програм за приредбу за дан Св.Саве.

 • -  У Еко квизу 17.1.2020, који је организовала Градска чистоћа Београд, учествовале су ученице 6. разреда. Водила их је наставница хемије Данијела Чепић. Ученици седмог и осмог разреда су посетили Сајам науке, у пратњи наставнице хемије Данијеле Чепић.

 • -  Ученичка организација „Пријатељи деце“ пријавила је за општинско такмичење рецитатора двоје деце.

 • -  На ЧОСу у шестом разреду су обрађене теме вршњачко насиље, толеранција и комуникација. Координаторка је била психолошкиња Школе.

 • -  Стручни тим за самовредновање и вредновање рада школе на састанку 10.1.2020. године закључио је да су чланови Тима преузели анкетне листиће и обрадили податке, тј. извршили бројање одговора, да су резултати унети у табеле у којима су

резултати бројања одговора приказани и процентуално, те да се прикупљени подаци уносе као саставни део Извештаја о самовредновању рада Школе за кључну област 6–Ресурси уз анализу показатеља по подручјима вредновања. Чланови Тима сачинили су предлоге мера за унапређење по подручјима вредновања.

 

ДЕЦЕМБАР

 

 

 • -  Током целог првог полугодишта ученици и запослени сакупљали су чепове у акцији „Чеп за хедикеп“. Прикупили смо 235 килограма чепова.

 • -  У току другог полугодишта реализован је здравствено васпитни рад на тему „Болест прљавих руку“, као и „Промоција хуманих вредности“. Ученици су ликовним и литерарним радовима приказивали на који начин штитимо себе и друге, и како и зашто је важно бити хуман.

 • -  Набављене су књиге у складу са одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја о допуни фонда школских библиотека, на основу одлуке школске комисије, издавачких кућа ЈРЈ и Креативног центра.

 • -  Ове школске године није извршена тријажа ученика од стране стручњака из ОШ „Сава Јовановић Сирогојно“, иако је настављена сарадња са поменутом школом и ОШ „Нови Београд“. Остварена је и сарадња са Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

 • -  Дана 27.12.2019, одељенска већа од 1. до 4. разреда су посетила КЦ „Влада Дивљан“ и гледала „Новогодишњу представу“.

 • -  Дана 26.12, одржан је родитељски састанак за родитеље будућих првака у библиотеци школе, где их је психолошкиња школе Милена Црнатовић, упознала са радом школе и дала им одређене смернице. За то време, деца, будући прваци, су

имали организовано време у малој сали за физичко (полигон спретности, музичке игре, кореографије итд) са учитељима садашњих четвртака.

 • -  „Новогодишњи вашар“ је релизован 24.12.2019. године. Поред ученика млађих разреда, учествовали су и петаци, који су са наставницом техничког и информатичког образовања направили украсе. Ученици су показали своје способности правећи крпене и плишане лутке. Део сакупљеног новца је отишао у свратиште за децу, које се налази на Новом Београду, код школе „Радоје Домановић“. Део новца је отишао у хуманитарне сврхе, а део је отишао сваком одељењу, и то се може искористити за различите потребе (за куповину бојица, маркера, књига, за излете, за посету музеју).

 • -  Дана 24.12.2019, организовано је међуодељенско дружење III2 и III3, приликом кога су ученици III2 извели представу „Збрка у леденом дворцу“.

 • -  Дана 17.12.2019, Дора Миловановић V5 освојила је друго место на градском такмичењу у пливању у дисциплини 50 метара леђном техником.

 • -  Дана 8.11, дечаци из 7. и 8. разреда су освојили 2. место на општинском такмичењу у фудбалу.

 • -  Наставници Данијела Чепић, Даница Петровић и Милош Лазић су водили ученике на Сајам науке дана 5.12.2019. године.

 • -  Одржане су радионице на ЧОСу са ученицима петог разреда од стране психолошкиње Милене Црнтовић о електронској култури комуникације

 

НОВЕМБАР

 

- Одржана је радионица са родитељима петог разреда о електронском насиљу међу ученицима и превенцији.

- Остварује се редовна сарадња са МУП-ом Србије, те инспектори и школски полицајци држе предавања ученицима првог, четвртог и шестог разреда на различите теме, пре свега везано за превенцију насиља и безбедност у саобраћају. Школа је остварила и додатну сарадњу т,е инспектори МУП-а на тему насиља разговарају и са ученицима 8. разреда.

- Ученици шестог, седмог и осмог разреда су учествовали на “24. Ревији стваралаштва деце и младих Београда”.

- Новембар је обележило сакупљање слаткиша и играчака поводом акције „Један пакетић, много љубави“. Овим поводом прикупљено је око 80 килограма слаткиша. Такође, прикупљани су слаткиши, гардероба и новогодишњи украси за децу свратишта, као и школски пробор за децу из сигурне куће.

- У новембру је библиотекарка разговарала са ученицима који су заинтересовани за Читалачку значку. Добили су списак књига које је потребно да прочитају и обраде. Читалачка значка ће бити реализована у мају 2020. године.

Дана 26.11, девојчице из 5. и 6. разред су у фудбалу изгубиле у полуфиналу 0:1 од ОШ „Душко Радовић“. Освојиле су 3. место.

- У нашој школи је 23.11.2019. одржан семинар „Одељенски старешина–носилац остваривања васпитне улоге у савременој школи“ а 24.11.2019. семинар „Ненасилно алтернативно решавање конфликтних ситуација или сукоба кроз развој вештина комуникације и преговарања“.

- Дана 15.11, организовано је дружење са атлетичарком Иваном Шпановић у ОШ „Младост“ за ученике 3. и 4. разреда.

- Дана 6.11, 13.11. и 14.11. су одељенска већа првог, другог и трећег разреда посетила биоскоп „Фонтана“ и гледала филм „Тајни агент Мјау“.

- Дана 13.11.2019, одржано је општинско такмичење „Брзином до звезда“ у спортској хали „Ранко Жеравица“ за ученике 3. и 4. разреда. Градско такмичење је одржано 17.11. 2019. године.

- Дана 12.11, освојено је треће место на градском такмичењу у баскету 3:3 за ученице. Екипу су чиниле: Катарина Кнежевић VIII2, Александра Вујичић VII1, Тамара Благојевић VII1, Тамара Мандић VII1, Петра Поповић VII5.

- На ликовном конкурсу „У част Драгану Лукићу“ у организацији „Пријатеља деце“ општине Нови Београд ученица Катарина Вукоје V1 освојила је 2. место на општинском нивоу, ученик Огњен Лазовић V5 добио је похвалу на општинском нивоу.

 

ОКТОБАР

 

 

- Девојчице из 7. и 8. разред су биле прве на општинском такмичењу и пласирале се на градско такмичење на коме су учествовале 22.10.2019. године.

- Почетком школске 2019-2020. године, учлањени су нови чланови у Црвени крст, а обновљена је чланарина старих заинтересованих чланова. Истовремено ученици су се пријављивали за „Трку за срећније детињство“, која се одржала 5.10.2019. у близини Спортског цента на Бежанијској коси. Ученици и запослени наше школе

одазвали су се обема акцијама, и сакупљена средства прослеђена су Црвеном крсту.

- У октобру je ЦK расписао литерарни и ликовни конкурс „Сунчана јесен живота“ који је посвећен бакама и декама. На овом конкурсу учествовали су ученици од првог до осмог разреда. Ученица Ана Илић II1 освојила је 3. место у категорији ликовних радова.

 • -  У оквиру Дечије недеље, ученичка организација „Пријатељи деце“ организовало је манифестацију „Да право свако–дете ужива лако!“. Ово се односи на тридесет година Конвенције о правима детета. У овом периоду, у нашој школи, је за први и други разред организован полигон препрека, а за трећи и четврти разред турнир између две ватре. Поводом Дечије недеље и ученичке манифестације Радост Европе, у нашој школи традиционално је организован „Јесењи карневал“ 10.10.2019. у којем су учестовала деца 1-4. Разреда и где су ученици представили своје маштовите и креативне маске са јесењим мотивима.

 • -  Хор ОШ „Кнегиња Милица“ учествовао је 9.10.2019. у Дому културе Студентски град на 24. ревији стваралаштва деце и младих Београда–Фестивалу најбољих, поводом Дечије недеље. Наша школа је учествовала са веома запаженим сценско- музичким наступом, обрадом нумере „Дај нам сунца“ из мјузикла „Коса“. Учествовала је група ученика која је спремила пратећу кореографију на часовима музичке секције, а нумеру је извео комплетан хор наше школе. Хорски наступ и кореографију су припремале наставнице музичке културе Јасенка Новаковић и Тамара Новаковић, а сценски изглед је урађен у сарадњи са наставницом ликовне културе Светланом Радоичић.

 

 • -  Од 7.10. до 11.10, одржани су Спортски дани. Ученици првог и другог разреда су имали организоване полигоне спретности, а ученици трећег и четвртог разреда игру „Између две ватре“.

 • -  Дана 8.10.2019, поводом обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве у београдском Центру „Сава“ одржана је свечана академија под називом „Завет Светога Саве“. Уз хор РТСа, у сали Светосавску химну отпевао је и хор од 800 деце чији саставни део је чинио и хор наше школе.

 • -  Дана 2.10.2019, одељењско веће четвртог разреда је посетило Опленац.

 • -  Првог и другог октобра, стонотенисер наше школе Матија Шепа био је 4. на градском такмичењу. Екипно смо били трећи.

  -

   

  СЕПТЕМБАР

   

   

 • -  Стручни тим за самовредновање и вредновање рада школе на састанку 24.9. упознат је са предложеним инструментима за вредновање 6. кључне области- Ресурси, из Приручника за самовредновање и вредновање рада школе, издање МПНТР РС.

 • -  У септембру и у октобру, библиотекарка Школе је поделила бесплатне уџбенике социјално угроженим ученицима, добијене од Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 • -  Свечани пријем првака је, као и сваке године, реализован у организацији ученика другог разреда и њихових учитеља.

  Летопис израдио: Милош Станковић, наставник историје 

ОШ „Кнегиња Милица“ – Летопис за школску 2018 – 2019. годину

 

ЈУН

 • -  Ученици одељења 3/6 су прикупили значајна новчана средства, што на продајним изложбама у школи, донацијама родитеља и наставника, која су упутили Дому за незбринуту децу Јован Јовановић Змај, са којим годинама сарађују.

 • -  Ученици одељења 4/1 су такође прикупљен новац са продајних изложби у школи, уз помоћ родитеља и у сарадњи са социјалним радником, упутили у Дом за злостављану и занемарену децу Драгутин Филиповић Јуса.

 • -  Наша школа узела је учешћа на Републичком такмичењ у “Фестивал кратких драмских форми” ( у категорији млађих разреда основних школа), у Лесковцу

 • -  Спортски турнир, као и сваке године, одржан је на крају школске године. Наставници и родитељи такмичили су се против ученика осмог разреда у фудбалу и у кошарци. Ученици су били бољи у кошарци, а наставници у фудбалу.

 • -  Стара-нова акција прикупљања пластичних чепова “Чеп за хендикеп“ трајала је читаву годину. Родитељи ученика осмог разреда остварили су сарадњу са пословним клубом Азаро где је и ове школске године одржана прослава мале матуре. Као и ранијих година прослава у овом клубу је протекла у свечаној и лепој атмосфери, без инцидената.

 

МАЈ

 

 

 • -  Обука екипе прве помоћи за ученике 6. и 7. разреда је реализована у нашој школи. Ученици из школа „Бранко Радичевић“, „Јован С. Поповић“, „Милан Ракић“, “20. октобар“ и „Кнегиња Милица“ су присустовали обукама. Такмичење је обављено у Техничкој школи на Новом Београду, 11.5.2019. Нашу школу представљало је 5 ученика шестог разреда.

 • -  25. 5. 2019. године организована је хуманитарна трка на Ади, која је имала циљ подршку људима оболелим од плућне хипертензије. Наставник Милош Лазић је са својим ученицима учествовао у трци.

 • -  12.05.2019. Централна манифестација наше школе Дан школе одржана је 12.05.2018.год. у просторијама школе. Приредба је изведена на сцени припремљеној у сали за физичко васпитање. Госте у препуној сали, представнике из локалне самоуправе, колеге из новобеоградских основних школа, колеге из школе, наше пензионисане колеге, родитеље и ученике наше школе поздравио је директор школе Дарко Егер и пожелео им добродошлицу. Велики и мали хор наше школе, ученици млађих и старијих разреда вођени и спремани од својих наставника представили су се у музичком делу, у дијалошкој и драмској форми.

 • -  Дан науке - Тесла одржан је 23.05.2018.год. у школској библиотеци. Ученици су гостима приказали кроз разне огледе и кратке презентације шта су научили на часовима.

 • -  20.05.2019. Читалачка значка.

 

АПРИЛ

 

 

 • -  25. 04. Већ препознатљив бренд наше школе „Фестивал пролећа“ одржан је у виду приредбе у школској библиотеци 24.04.2018.год. Приредбу су реализовали ученици млађих и старијих разреда са својим учитељима и наставницима српског језика, музичке и ликовне културе и страних језика. Гости, представници Министарства просвете, Школске управе , колеге наставници из наше школе и из суседних основних школа, дечији родитељи и представници медија уживали су у музици, стиховима и драмским приказима. На крају манифестације гости су добили симболичне поклоне које су ученици ликовне секције са наставницом Марином Кушић израдили, а дружење се наставило у зборници наше школе. Координатор целе манифестације била је школски педагог Вера Ковачевић.

 • -  Дан књиге 23.04.2018. обележен је у школској библиотеци у међусмени. Ученици су кроз једночасовни разговор са школском библиотекарком Славицом Марић коментарисали прочитане књиге, водили дебату о важности читања и о значају књижевности уопште.

 • -  Пет ученика четвртог разреда (4/1), учитељице Тање Нинковић, учествовало је на такмичењу „Шта знаш о Црвеном крсту и добровољном давању крви“.

 • -  24. 4. 2019. године, у холу школе је одржана васкршња продајна изложба дечијих рукотворина. Новац ће бити искоришћен у хуманитарне сврхе.

 

МАРТ

 

 

 • -  21.03.2019. „Кенгур без граница“.

 • -  У оквиру професионалне оријентације за ученике осмог разреда одржан је крајем марта – 28.03.2018. „Сајам образовања“ - промоција средњих школа. Већи број гимназија и средњих стручних школа из општина Земун и Нови Београд представио се преко промотивних материјала и у непосредном разговору са ученицима осмог разреда у библиотеци наше школе.

- 27.3.2018. ученици одељења 1/5 , са учитељицом Кармен Михаиловић, посетили су Етнографски музеј и учествовали на радионици "Сачувано искуство - шарање ускршњих јаја". Радионица на којој смо учествовали је део програма Етнографског музеја "Дете и традиција". Ученици су уз помоћ кустоса Музеја и чика Ласла научили како су наши преци шарали јаја писаљком и воском и у томе се и сами испробали.

 

ФЕБРУАР

 

 

- Почетком другог полугодишта Црвени крст је расписао конкурс „Крв живот значи“. Ученици су се такмичили у две узрасне категорије, по циклусима образовања. Дуња Живковић, ученица наше школе одељење 2/1, освојила је друго место у категорији литерарних радова на овом конкурсу.

 

ЈАНУАР

 

 

 • -  27.01.2019. Одржана приредба поводом школске славе Светог Саве.

 • -  Ученици трећег разреда гледали представуСвети Сава- школовање и искушења“ (3-1, 3-4, 3-5)

 

ДЕЦЕМБАР

 

 

 • -  28. 12. 2018. године у холу школе је одржан новогодишњи вашар, продајна изложба ученичких радова. Своје рукотворине су ученици продавали бројним посетиоцима. Новац ће бити употребљен у хуманитарне сврхе.

 • -  У оквиру акције Један пакетић-много љубави, ученици наше школе су прикупљали кондиторске производе и припремљене пакетиће однели у просторије Црвеног крста. Носилац посла су били учитељица Бојана Брајовић и наставник Дарко Милосављевић.

 • -  26. 12. 2018. је у библиотеци школе одржана традиционална манифестација Дружење са бакама и декама. Ученици 4/1, 3, 5 разреда су са учитељицама, наставницом енглеског језика Љиљаном Гојковић и уз помоћ и подршку педагога школе Веру Ковачевић, припремили веома леп и весео програм, у коме су узеле учешће и баке ученика.

 • -  Организовање изложбе ликовних радова у холу школе са темама Зима и Нова година, израда паноа и новогодишњих честитки. Ученици ликовне секције су украсили школу паноима које су сами радили на часовима ликовне секције и ликовне културе.

   

  НОВЕМБАР

  - У току месеца новембра почела предавања МУП-а, за ученике од првог до четвртог разреда.

  - 02.11.2018. Едукативна радионица „Еду пчелица“, предавач Ненад Филиповић одржао едукацију о пчелама и комплетном процесу добијања меда. Учествовали су ученици из одељења 1-1, 1-2, 1-4, 2-1, 2-2, 2-3, 2-4, 2-5, 3-1, 3-2, 3-3, 3-5.

 

ОКТОБАР

- Трка за срећније детињство“ је једна од традиционалних, најмасовнијих и

најшире прихваћених реакреативно-хуманитарних активности Црвеног крста намењена подмладку и омладини. Ова активност има за циљ да међу младима у основним и средњим школама подстакне хуманост, промовише здраве стилове живота и пропагира волонтерски рад. У акцији су учествовали и ученици наше школе.

 • -  У оквиру Дечје недеље, Стручно веће разредне наставе покренуло је акцију прикупљања играчака, сликовница и прибора за школу за децу без родитељског старања, - Не љути се човече – донеси друштвену игру и усрећи неког дечака или девојчицу! Акција је успешно спроведена.

 • -  23. Ревија стваралаштва деце и омладине Београда у Дому културе Студентски град. Учествовали су ученици који су се спремали на часовима музичке културе и хора наше школе са нумерама „Није твоја љубав ствар“ и „Цигани лете у небо“ – мјузикл.(ученике су припремале наставнице музичке културе Јасенка Новаковић и Тамара Новаковић).

 • -  Ученици који су похађали ликовне радионице код наставнице ликовне културе Марине Миловановић Кушић учествовали су на великој изложби дечјих радова 53. Дечији октобарски салон, који је одржан у Музеју примењене уметности у Београду, у току месеца октобра. Такође ученици су на часовима ликовних радионица припремали нови колективни рад за жирирање 53. Дечји октобарског салона, које је обављено у јуну месецу, на тему „Чувајмо природу, да би она сачувала нас“ која ће се реализовати у октобру 2019. године у Музеју примењене уметности у Београду.

 

- 03.10.2018. радионице на тему „Јесен стиже и маске су ту“ дефиле маскираних ученика кроз ходнике школе (пре подне 11-12 часова, после подне 14-15 часова)

 

СЕПТЕМБАР

 

 

 • -  Свечани дочек првака

 • -  У сарадњи Секретаријата за спорт и омладину града Београда и Спортског савеза Београда, промовисан је спорт кроз полигон активности под називом „Мини мини спорт, сви смо победници“. Учествовали су ученици 1-1, 1-2, 1-4 и 2-1, 2-2, 2-4.

  Летопис израдио: Марко Пиштало, наставник историје 

ОШ „Кнегиња Милица“
Летопис за школску 2017/2018. годину

Јун

 • -  28. 06. 2018. године организована је подела сведочанстава и то : у 17:00 за ученике непарне смене и 17:30 за ученике парне смене.

 • -  Родитељи ученика осмог разреда остварили су сарадњу са пословним клубом „Азаро“ где је и ове школске године одржана прослава мале матуре. Као и ранијих година прослава у овом клубу је протекла у свечаној и лепој атмосфери, без инцидената.

 • -  Изложба „Путовања“ коју чине ликовни радови наших ученика, постављена је у холу школе.

 • -  Ученици 6-4, у пратњи наставника историје Марка Пиштала посетили новоотворени Музеј илузија.

Мај

 • -  Централна манифестација наше школе Дан школе одржана је ове године 19.05.2018. год. у просторијама школе. Приредба, добро осмишљена и режирана,на тему љубав, изведена је на сцени припремљеној у сали за физичко васпитање. Госте у препуној сали: представнике из локалне самоуправе, колеге из новобеоградских основних школа, колеге из школе, наше пензионисане колеге, родитеље и ученике наше школе поздравио је директор школе Дарко Егер и пожелео им добродошлицу. Велики и мали хор наше школе, ученици млађих и старијих разреда вођени и спремани од својих наставника представили су се у музичком делу, у дијалошкој и драмској форми. Лајт мотив и тема који прожима и осмишљава приредбу је љубав. “То је била љубав“, “Љубав се деси“, “Моја љубице“ - само су неке од тачака које су се изузетно допале публици. За успешно изведену приредбу заслуге имају многе колеге из комисије за културну и јавну делатност школе, али и чланови осталих комисија у школи, наставници разредне и предметне наставе; наравно и ученици. После приредбе прослава се наставила у просторијама школе уз госте и колеге пензионере.

 • -  Дан науке - Тесла одржан је 23.05.2018. год. у међусмени када су ученици у учионицама показивали гостима разне огледе и правили опите претходно научене и увежбане.

 • -  Спортски турнир, као и сваке године, одржан је на крају школске године 23.05.2018. и 30.05.2018. год. Наставници и родитељи такмичили су се против ученика осмог разреда у фудбалу и у кошарци. Био је ово леп начин да се заврши школска година.

Април

- Поводом Дана планете Земље 22.04.2018. ученици из секције за екологију одржали су еко-квиз током „Фестивала пролећа“, а хол школе је био украшен ликовним радовима на тему пролеће и екологија.

- 23.4.2018. год. у библиотеци школе ученици старијих разреда су са библиотекаром обележили међународни Дан књиге, тада су представљена и нова издања која се налазе у нашој библиотеци. Догађај је медијски пропраћен.

- Већ препознатљив бренд наше школе „Фестивал пролећа“ одржан је у виду приредбе у школској библиотеци 26.04.2018. год. у 12.часова. Приредбу су реализовали ученици млађих и старијих разреда са својим учитељима и наставницима српског језика, музичке и ликовне културе и страних језика. Госте овог скупа: представнике Министарства просвете, Школске управе, представнике Етнографског музеја, колеге наставнике из наше школе и из суседних основних школа, дечије родитеље и представнике медија поздравио је директор школе Дарко Егер и указао на важност овакве манифестације. Кроз музику, стихове и драмске приказе деца су пренела радост коју доноси пролеће и жељу да се друже са вршњацима из других школа који су такође учествовали на приредби. На крају манифестације гости су добили симболичне поклоне које су ученици ликовне секције са наставницом Марином Кушић израдили, а дружење се наставило у зборници наше школе. Координатор целе манифестације била је школски педагог Вера Ковачевић.

- 27.4.2018. год. у библиотеци школе одржано је општинско такмичење Читалачка значка 2017/18. на коме је учествовало 34 ученика млађих разреда, од тога је награђено 15 ученика .

Март

- У оквиру професионалне оријентације за ученике осмог разреда одржан је крајем марта – 29.03.2018. „Сајам образовања“ - промоција средњих школа. Већи број гимназија и средњих стручних школа из општина Земун ,Нови Београд, Звездара и Вождовац одазвао се позиву и представио се преко промотивних материјала и у непосредном разговору са ученицима осмог разреда у библиотеци наше школе. Ученици су, дакле, могли да се у својој школи благовремено обавесте о жељеној средњој школи, програму који нуди, предметима и свему ономе што занима ученике завршног разреда основне школе. Био је ово леп пример како школа на креативан начин може да помогне својим ученицима и њиховим родитељима у дилеми где после основне школе.

- Изложба Пролеће, поводом ФЕСТИВАЛА ПРОЛЕЋА, ученици ликовне секције поставили су зложбу ученичких радова у холу школе и украсили школу паноима и радовима.

- 27.03.2018. у школској библиотеци одржан родитељски састанак за будуће прваке.

Фебруар

- Поводом такмичења из страних језика, ученици ликовне секције израдили су више паноа са темама везаним за стране земље ( Русија, Француска, Немачка, Италија), који су постављени испред учионица у којима се одвијало такмичење.

- Општинско такмичење из немачког, руског, француског и италијанског језика свих основних школа наше општине је одржано 25.02.2017. са почетком у 16:оо часова у ОШ „Кнегиња Милица“ и трајало је до 17:оо часова. На такмичењу су учествовали

ђаци из следећих школа: ОШ „Кнегиња Милица“, ОШ „Борислав Пекић“, ОШ „Иван Гундулић“, ОШ „Бранко Радичевић“, ОШ „Милан Ракић“, ОШ „Лаза Костић“, ОШ „Јован Стерија Поповић“, ОШ „Ратко Митровић“, ОШ „Драган Лукић“, ОШ „20. октобар“, ОШ „Јован Дучић“, ОШ „Надежда Петровић“, ОШ „Младост“, ОШ „Радоје Домановић“, ОШ „Марко Орешковић“ и ОШ „Душко Радовић“.

Јануар

- СВЕТИ САВА, поводом школске славе приређена представа у сали у којој су учествовали хорови (млађи и старији), ликовна секција је урадила сценографију за поменуту представу, а у холу школе приређена је изложба ликовних радова са темама посвећеним Светом Сави.

Децембар

- 01. 12. 2017. У организацији ученичког парламента обележен Међународни дан борбе против сиде

- 13.12.2017. год. у библиотеци школе одржан је Читалачки маратон ,, Клет“ са ученицима петог разреда и наставницом Јеленом Ђурић. Циљ маратона је развијање читалачких навика.

- 21.12.2017. год. у ОШ ,,Бранко Радичевић“ обележен је Међународни Дан толеранције, наставница Јелена Ђурић је са ученицима петог разреда присуствовала приредби ученика неколико новобеоградских школа.

- 26.12.2017. год. у Општини Нови Београд ученици наше школе су заједно са библиотекаром Славицом Марић присуствовали додели награда најуспешнијим ученицима на такмичењу Читалачка значка 2016/17.

-

- НОВА ГОДИНА, изложба у холу школе са темама Зима и Нова година, израда паноа и новогодишњих честитки. Ученици ликовне секције су украсили школу паноима које су сами радили на часовима ликовне секције и ликовне културе.

Новембар

У организацији ученичког парламента основне школе Кнегиња Милица“ обележен је 20. Новембар, Међународни дан детета.

 

Октобар

 • -  Ученици који похађају ликовну секцију учествовали су великој изложби дечјих радова 52. Дечији октобарски салон, који је одржан у Музеју примењене уметности у Београду.

 • -  На Сајму књига набављене књиге за школску библиотеку из сопствених средстава издавачких кућа: Лагуна, Креативни центар, Делфи , Дерета.

 • -  У организацији ученичког парламента у школи је обележен 16. октобар, Светски дан хране. Ученици – учесници указали на важност правилне исхране како код деце тако и код одраслих.

  Септембар

 • -  01. 09. 2017. године почетак школске године и свечани пријем првака

 • -  03. 09. 2017. одељени бесплатни уџбеници социјално угроженим ученицима, добијени од Министарства просвете, науке и технолошког развоја. 

ОШ „Кнегиња Милица“

Јун:

Летопис за школску 2016/2017 годину

 • -  Припремљена је и реализована изложба ученичких ликовних и литерарних радова поводом 5.јуна Дана заштите човекове средине, чиме се развија еколошка свест ученика о значају очувања природе.

 • -  Изложба „Маске“ коју чине радови наших ученика, постављена у холу школе.

 • -  Ученици 5-4, у пратњи наствника историје Марка Пиштала обишли локалитете тзв. подземног Београда где су се у специфичном амбијенту упознали са историјским причама и ликовима који су својим деловањем остављали траг у садашњој физиономији главног града.

 • -  Ученици млађих разреда приредили изложбу ученичких радова поводом Дана заштите човекове средине.

 • -  Родитељи ученика осмог разреда организовали су завршну прославу за децу поводом мале матуре у ресторану „Азаро“. Прослава је била добро осмишљена и организована, протекла је без инцидената.

 • -  На општинском такмичењу ликовних секција (тема “Шаре у природи”), ученица 3/1, Марија Милетић, освојила је 3.место.

Мај:
-
Након опсежних припрема и уз велики труд ученика млађих разреда и њихових

учитељица/учитеља, као и уз труд Великог хора наше школе, прослављен 12.маја 2017. уз присуство многобројних родитеља и званица, у свечаној сали ДК „Студентски град“. Заједничким предлозима и идејама наставница музичке културе и професора разредне наставе дошло се до закључка да тема приредбе буде „Пут око света“ кроз музичко- ритмички приказ где би кулминација била тачка посвећена Србији Од стране присутних приредба је оцењена као веома успешна и темељна.

 • -  Под руководством наставнице ликовне културе, Марине Кушић, у школи је организована уметничка радионица под називом „Манастирска културе“. Такође, у истој организацији реализован је угледни час у одељењу 6-5, а тема је била „Обликовање глине на точку“.

 • -  У просторијама школе одржан Фестивала пролећа . Учествовали су ученици од 1.до 8.разреда. Приредба је била посећена од стране родитеља, запослених и разних гостију из суседних школа. Била је и медијски пропраћена, пре свега од стране „Вечерњих новости“ где је наша школа поменута као школа која вредно и креативно негује ваннаставне активност. координатор програма : Вера Ковачевић, педагог у ОШ „Кнегиња Милица“.

 • -  Дан науке – Тесла је уз залагање наставника природних наука, а посебно уз ангажовање наставнице физике Ане Манготић, организован 24.маја у просторијама школе, у разним учионицама. Ученици су кроз експерименте приказали научено из различитих предмета. Учешће су узели представници друштвених наука.

 • -  У последњој недељи маја одржан је спортски турнир уз ангажовање актива за спорт и физичко васпитање.

 • -  На општинском такмичењу „Фестивал кратких драмских форми“, драмска група одељења 2/4 под називом “Звончићи” (учитељица Анка Ђокић) са представом “Деца су увек у праву” Марте Гајић, освојила је прво место уз награду за најбољу режију и најбољи костим , награда за најбољу женску улогу припала је Тамара Владушић док је награду за најбољу мушку улогу добио Симон Марковић.

 • -  На градском такмичењу „Фестивал кратких драмских форми“, драмска група одељења 2/4 под називом “Звончићи” (учитељица Анка Ђокић) са представом “Деца су увек у праву” Марте Гајић, освојила је треће место уз награду за мушку улогу додељену Аљоши Куљићу.

  Април:

 • -  У библиотеци школе обележен је Дан књиге, а у манифестацији су учествовали уеници од 1. до 5. разреда.

 • -  Наставник физичког васпитања, Милош Лазић, одржао је угледни час из кошарке „Додавање са шутем на кош“.

 • -  Ученици млађих разреда (1, 2.) су присуствовали предавању лекара из Дома здравља у библиотеци школе о болестима прљавих руку и паразитима (вашке, крпељи, шугарац), што су ликовно и литерарно обрадили. Ученички радови су изложени на паноима у ходницима школе.

 • -  Поводом Васкрса организована је хуманитарна продајна изложба радова ученика млађих разреда у холу школе.

 • -  Школски Црвени крст организовао акцијску трку „За срећније детињство“

 • -  На такмичењу „Осликана дрвена јаја – Ускршњи празници“ Катарина Јовановић , ученица 4/1 (учитељица Снежана Илић), освојила је 3.место.

 • -  У организацији „Пријатеља деце“ на општинском такмичењу „Ускршње ликовне чаролије“ Данило Јоровић 7-2 освојио је 1. место , Вања Куч 7-1, 2. место те Катарина Илић 6-2, 3. место

 • -  На градском такмичењу „Ускршње ликовне чаролије“ награду је освојила Вања Куч 7- 1. Награде награђеним ученицима додељене су на Богословском факултету уз пригодну свечаност.

  -

  Март:

 • -  Мушка фудбалка екипа сачињена од ученика 7. и 8. разреда, под вођством наставника физичког васпитања, Зорана Савичевића, освојила друго место на оптринском такмичењу.

 • -  Женска фудбалска екипа под вођством наставника физичког васпитања, Зорана Савичевића, освојила прво место на општинском такмичењу.

 • -  Атлетска екипа освојила прво место на општинском такмичењу. Наставник: Зоран Савичевић

 • -  Сајам образовања је одржан 30. марта у просторијама Библиотеке школе где су се предтавиле разне средње стручне школе и гимназије из Београда. Осмацима је, путем разног рекламног материјала и кроз разговор са представницима школа, олакшано и разрешене дилеме око предстојећег уписа.

 • -  На општинском такмичењу РЕЦИТАТОРИ “Песниче народа мог” , Олга Тошев 3/2 (учитељица Невена Вукосављевић) добила похвалу, а Михајло Јелић 4/5 (учитељица Кармен Михаиловић) освојио друго место.

 • -  На општинском такмичењу из ликовне културе – ликовне секције, у организацији „Пријатеља деце“, одржаном у ОШ „Ратко Митровић“, 1. место освојила је Тијана Тасић 8-5, за илустрацију књиге, а 2. место Миа Николић 6-4, за рад „Пејзаж окупан сунцем“

Фебруар:

-

-

-

-

- -

Двадесетог фебруара 2017. год. у школи је одржано предавање на тему „Анализа успеха ученика на крају првог полугодишта из физичког васпитања и изборног спорта са предлогом мера за школску 2016/17“. Предавач: Драгана Чановић, наставник физичког васпитања у ОШ „Кнегиња Милица“.

Одељенска и школска такмичења: РЕЦИТАТОРИ “Песниче народа мог” – 20.феб.2017. На општинско такмичење су се пласирали:Олга Тошев 3/2 (учитељица Невена Вукосављевић) и Михајло Јелић 4/5 (учитељица Кармен Михаиловић).

Реализовано школско такмичење из ликовне културе под називом „Мали Пјер“, карикатура на коме су додељена прва три места следећим ученицима: 1. Тијана Тасић 8-5, за рад „Not popular“, 2. Бојана Речковић 8-3, за рад „Botox baka” 3. Данис Реџић 8- 5, за рад „ Џек Николсон“.

На општинском такмичењу у организацији „Пријатеља деце“ Мали Пјер 1. награду освојио је ученик Данис Реџић, ученик 8-5( ученика је припремала наставница ликовне културе Марина Миловановић Кушић).

На општинском такмичењу у организацији „Пријатеља деце“ Мали Пјер 1. награду освојио је ученик Данис Реџић

Данис Реџић, 8-5, ученика је припремала наставница ликовне културе Марина Миловановић Кушић

Јануар:

- Поводом школске славе Светог Саве, организована је врло успешна и посећена приредба. Учествовали су ученици виших разреда. колскуи хороле је улепшао ову свечаност, а корисне податке о животу и стваралаштву великог просветитеља сазнали смо кроз један драмски приказ. На свечаности прочитан текст „Долазак Светог Саве у школе“ наставника историје, Марка Пиштала.

 • -  На изложби „Железница очима деце“ жири је одлучио да сви радови ученика наше школе буду примљени и изложени на поменутој изложби , која се организује већ 33 године. Изложба је реализована у Железничком музеју, Немањина 6, у Београду, од 15. децембра до 13. јануара 2017. године.

 • -  Школу посетила књижевница Светлана Меиехофер и том приликом је организовано дружење за најмлађе, а гошћа је школску библиотеку даровала својим књигама.

  Децембар:

 • -  Новогодишњи вашар је одржан у првој половини децембра. Ту су ученици млађих разреда излагали своје радове и производе који су били на продају, а продаја је била хуманитарног карактера. Ова манифестација је била и медијски пропраћена од стране ТВ Прва. Од прикупљених средстава са новогодишње продајне изложбе ученици одељења 1/6, учитељ Милош Жарковић и 1/4, Јасмина Ивановић и Иван Станојевић су купили столове и столице за две учионице Дома за незбринуту децу Јован Јовановић Змај, као и прибор за писање. Од прикупљених средстава са продајне изложбе и новчаном донацијом родитеља, ученици 2/1 су купили и однели у Дом за децу Драгутин Филиповић Јуса, тротинете, албуме за фотографије, фен за косу и постељину, по договору са социјалним радником дома.

 • -  “Најраспеваније одељење” – општинско такмичење. Одељење 4/5 је учествовало на такмичењу и освојило прво место (извели су песме “Јесен” и “Три девојке бостан посејале”). Координирали: учитељица, Кармен Михаиловић и проф.музичке културе Јасенка Новаковић.

 • -  На великом међународном фото-конкурсу ”Путовање железницом: Путеви, лица, хоризонти”, који су расписали Српско одељење Међународног фонда јединства православних народа (из Москве) и православни дечји часопис ”Светосавско звонце”, под високим покровитељством Руских железница, одељење за иностранство - ”РЖД

Интернешнл” 3. место за фотографију „Лептир“освојио је ученик Милан Кушић, 8-3. Свечана додела награда одржана је у петак, 16. децембра 2016. године у Руском дому у Београду, ул. Краљице Наталије бр. 33 у 12 часова, уз присуство представника амбасаде Русије и представника руских и српских железница.

- За ученике школе организована је посета Фестивалу науке. -

Новембар:

- Одржана је приредба за баке и деке у библиотеци школе, што је постала школска традиција. Организатори приредбе: учитељица Татјана Нинковић и Анка Ђокић – руководилац актива учитеља.

- Ученици узели учешћа у менифестацији “Дечје музичке свечаности ДЕМУС”

Октобар:

 • -  У школи одржан Јесењи карневал у коме су учествовали ученици млађих разреда који су костимирани организовали параду и дружили се кроз разне врсте игара.

 • -  У пратњи наставнице српског језика, Јелене Ђурић, ученици посетили Београдски сајам књига.

 • -  У пратњи наставнице српског језика, Јелене Ђурић, ученици посетили Народно позориште у Београду

 • -  Под вођством наставнице физичког васпитања, Драгане Чановић, ученици наступили на градском такмичењу из пливања приликом чега је ученица Ања Радовановић освојила треће место у дисциплини 50 метара леђно.

- Ученици од 5-8 разреда у позоришту "Дадов",гледали представу"Насиље". Организатор посете . Тима против насиља,занемаривања и злостављања ученика.

- Представници Одељења ѕа малолетничку деликвенцију ученицима 4 – 8. разреда одржали су предавање на тему „Превенција дигиталног насиља за ученике“.

 • -  на дан Москве у Београду водио је око 100 ученика на кошаркашку, као и ватерполо утакмицу између Београда и Москве.

 • -  Наставник физичког васпитања Милош Лазић на Дан Москве у Београду водио је око 100 ученика на ревијалну кошаркашку и ватерполо утакмицу одигрануизмеђу екипа Београда и Москве.

 • -  У организацији „Пријатеља деце“ одржана је 21. Ревија стваралаштва деце и омладине Београда у Сава центру, на којој су учешће узели ученици ОШ“Кнегиња Милица“, са музичком тачком „Мама миа“ у извођењу хора наше школе док је у оквиру ликовне културе приређена изложба ликовних радова у фоајеу СЦ.

 • -  На великој изложби дечјих радова 51. Дечији октобарски салон који је одржан у Музеју примењене уметности у Београду, у току месеца октобра, учествовали и ученици наше школе. На свечаном отварању Салона додељена је награда Музеја примењене уметности наставници ликовне културе Марини Миловановић Кушић. Поводом награде за педагошки рад наставница Марина Миловановић Кушић гостовала је у емисији „Водич за родитеље“ на телевизији Б92 и том приликом говорила о нашој школи и раду са ученицима у оквиру часова ликовне културе и ликовне секције.

 • -  У библиотеци школе организовано дружење са књижевницом Јасмином Петровић. Учествовали ученици 1 -6. разреда.

  -

  Септембар:

 • -  Наставник физичког васпитања Милош Лазић 24.9.2016. водио је шездесетак ученика-ца на Сава променаду где се организовало дружење са освајачем златне медаље ОИ у рвању, Давором Штефанеком. Манифестацију организовао градски секретаријат за спорт и омладину.

 • -  Међународни дан мира, 21. септембар обележен је изложбом ликовних радова ученика млађих разреда.

 

- Представници МУП - а одржали предавање ученицима7.и 8.разреда на тему: „Насиље школске омладине,као и превенција малолетнике деликвенције“