О НАМА

Написао 12 мар,2014

Школа данас

Основна школа "Кнегиња Милица", бивша "Ужичка република", почела је са радом 1982. године.

Настава се одвија у учионицама за ученике млађих разреда (разредна настава) и у кабинетима за старије разреде (предметна настава). Школа данас има 39 одељења, 1054 ученика и ради у две смене.

Школа има два информатичка кабинета, две фискултурне сале, школску кухињу, музику за време одмора и клизалиште.

Школа има продужени боравак и целодневну наставу што је веома интересантно за родитеље који су веома заузети и пуно времена проводе на послу.

Сигурност деце је обезбеђена видео надзором и под контролом је школског полицајца- Добросава Ђерића Ђере који има велике заслуге за то што је данас наша школа мирна и спокојна.


Историјат - Почеци

Основна школа “Кнегиња Милица” почела је са радом 01. 09. 1982. године под именом "Ужичка република". Формирана је од четири колектива ученика и наставника, и то од школа: „Јован Стерија Поповић“, „Др Иван Рибар “, „Бранко Радичевић“ и „Школе за основно образовање одраслих“. Главни инвеститор у изградњи била је Градска СИЗ основног образовања Београда .На самом почетку школа није била потпуно завршена нарочито не део спортског дворишта и спортских терена. Међутим, све то није битно утицало да школа нормално ради и да се упоредо са радом школе завршавају недовршени терени.


Неадекватни услови за рад

Школа је те школске године (1982/83) имала са 1543 ученика рапоређених у 45 одељења да би свој максимум достигла у школској 1988/89 години када је било 60 одељења са 1991 учеником. Разуме се да постојећи простор није могао да задовољи потребе , па се настава одвијала у просторијама оближњих кућних савета, простору који није био адекватан за наставни процес . Међутим, сва одељења млађих разреда, у току године су у просеку изводила наставу у просторијама кућних савета . Како услови нису били адекватни, прешло се на рад под кровом школе и то у три смене. У међусмени су радили обично млађи разреди (први и други), што је у оно време праћено и надзором Просветне инспекције Града Београда.


Бивши ђаци-професори

У овој школи већ раде као професори или учитељи и њени бивши ђаци. Ученици су постизали нарочито добре резултате у области математике, физике, историје, страних језика, хемије, у области ликовног стваралаштва, а нарочит успех је постигао хор који је заузео друго место на републичком такмичењу, као и група певача која је освајала прва места на нивоу града. Из ове школе су и репрезентативци који су прве кораке направили у нашој школи кошаркаш Мића Берић, фудбалер и актуелни репрезентативац Србије Марко Пантелић. Из ове школе годинама бележе успехе и одбојкашице-првакиње Београда. Дарко Егер, наш садашњи директор, такође је ученик ове школе.


Развојни план школе

Развојним планом школе предвидели смо следеће акције и пројекте:

 

 • Школу здравих навика
 • Школу без насиља
 • Школско позориште
 • Креативни клуб ученика и наставника
 • Такмичење у певању
 • Спортски турнир
 • Опремање библиотеке видео бимом и лап-топ рачнаром
 • Формирање секције "ДЕЦА ЕВРОПЕ "

 


Мисија школе

Мисија и циљ наше школе је створити креативног, образованог ученика који може да одговори потребама савременог друштва.

Настава која се одвија уз помоћ свих расположивих дидактичких средстава: рацунари, пројектори, филмови, омогућиће ученику критички став и отвореност према свом образовном профилу.


Визија школе

Желимо да постанемо савремена школа која подстиче креативност и специфична интересовања ученика у којој ће они бити учесници савремене и квалитетне наставе.


Циљеви школе
 

 • Унапређење услова живота и рада ученика и наставника
 • Побољшање квалитета наставе и ученичких постигнућа увођењем савремених средстава (информатичка учионица, он-лине Интернет, пројектори)
 • Подизање компетенције наставника и учитеља у коришћењу нових технологија
 • Настава која подстиче креативност и специфична интересовања ученика.
Прочитано 18522 пута Модификовано 20 окт,2022

Media

Информације

Ministarstvo prosvete