Летопис 2020-2021

Написао 22 окт,2022

ОШ „Кнегиња Милица“ – Летопис за школску 20202021. годину

 

ЈУН

 

 

 • -  Школске 2020/2021. године завршни испит из српског (матерњег) језика, математике и комбинованог теста полагало je укупно 126 ученика, распоређених у 5 одељења. Један ученик је полагао завршни испит под специјалним условима услед развојних потешкоћа. Ове школске године пробни завршни испит и завршни испит органиозовани су нешто другачије, уз поштовање епидемиолошких мера. Завршни испит је протекао у најбољем реду, у складу са календаром активности. Сви ученици су распоређени у неку од жељених средњих школа. Од 19 новобеоградских основних школа из математике смо били седми, из српског језика шести, а из комбинованог теста пети. По укупном броју бодова били смо четврти на Новом Београду.

 • -  Судећи по просечним оценама ученика из свих предмета, односно по општем успеху, ученици су постигли боље резултате него претходних година, пре почетка пандемије.

 • -  Седнице Ученичког парламента одржане су у школском дворишту и на даљину током погоршања епидемиолошке ситуације.

 • -  Током школске 2020/2021. године нису забележени значајнији случајеви насиља.

 • -  Наша школа већ трећу годину организује прикупљање помоћи за децу Свратишта на Новом Београду. Прикупили смо одећу, обућу, слаткише, играчке, средства за хигијену и однели за Нову годину деци у Свратиште, Булевар Арсенија Чарнојевића 145.

 • -  С обзиром на епидемиолошку ситуацију у држави и у складу са епидемиолошким препорукама одложени су планирани излети, посете, рекреативне наставе.

 • -  Похађањем семинара „Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник- увођење електронских уџбеника и дигитално образовних материјала“ наставници су унапредили дигиталну компетенцију и вештину комуникације кроз израду дигиталних образовних ресурса. Похађањем обуке „Настава која подстиче критичко мишљење и решавање проблема“ наставници су стекли знање о коришћењу микробит уређаја у настави. Наставници су самостално направили програм Мејк-код симулатор. Наставници предметне и разредне наставе су похађали и успешно завршили обуку „Програм обуке за наставника за реализацију наставе оријентисане ка исходима учења“, путем интернета. Реализована је и online обука за наставнике наше школе „Настава која подстиче критичко мишљење и решавање проблема“. Ова обука се одржава у оквиру пројекта „Школе за 21. век“, који спроводи Британски савет у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Сви наставници предметне и разредне наставе су завршили обавезну обуку Министарства просвете,науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања за дежурне наставнике на Завршном испиту 2021. године.

 • -  Током целе школске године се учествовало у хуманитарној акцији „Чеп за хендикеп“, као и у рециклажној акцији прикупљања свезака, књига и играчака. Прикупљено је 120 кг пластичних чепова.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд наша Школа је учествовала у прављењу кућица за птице. Акција се звала „Заштитимо птице“.

 • -  Пробни завршни испит одржан је 1.6. и 2.6.2020. године.

   

  МАЈ

   

   

 • -  Дана 12.5.2022, прослављен је Дан школе у просторијама школе. Уприличена је ликовна изложба у холу школе. Ученицима, родитељима и запосленима путем интернета прослеђен је пригодан садржај, укључујући видео презентацију.

 • -  У току школске 2020/2021. године одржана је и манифестација Читалачка значка. Због епидемиолошких разлога, манифестација Читалачка значка није одржана као такмичење, већ су сви ученици након урађеног читалачког дневника добијали од Библиотеке града Београда захвалницу. Деведесетпеторо ученика ОШ ,,Кнегиња Милица“ је урадило читалачки дневник. Највеће интересовање за учешће у манифестацији је било међу ученицима од првог до четвртог разреда.

 • -  Обележен је и Дан словенске писмености и културе, тако што су ученици у сарадњи са наставницама српског језика и књижевности и библиотекарком израдили своје иницијале ћириличним писмом.

 • -  Због пандемије вируса није било могуће спровести посету школи у Новом Саду а многа такмичења нису одржана. Она која јесу, обухватала су обично само ученике осмог разреда.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд организовано је учешће наше Школе у ликовном конкурсу „Упознајмо птице“ on line.

 • -  Школском одбору су испред Ученичког парламента присуствовали ученици VII4 Стојко Андреа и Шутовић Јанко. Директор школе Дарко Егер је са ученицима разговарао о предностима и манама наставе на даљину, као и о њиховом мишљењу о реализацији исте.

 • -  Током школске године школски простор је опреман пригодним и тематским изложбама „Град из маште“, „Необична бића“, „Јесењи плодови“ и „Српски манастири“. Реализована је поставка и визуелно опремање школског простора поводом општинског такмичења из страних језика.

   

  АПРИЛ

   

- Дан књиге 23.4, обележен је у школској библиотеци тако што су окачени пригодни панои, радови деце, од стране библиотекарке Кристине Девеџић. Поставка је задржана неко време како би свако ко уђе у библиотеку могао да погледа радове.

 • -  Манифестације Фестивал пролећа и Дани науке ове школске године неће бити реализоване због пандемије вирусом Covid-19. Исто важи и за многе акције Црвеног крста.

 • -  Дана 22.4.2021. године, одржано је општинско такмичење „Брзином до звезда“ у ОШ „Младост“, у којој су учешће узели ученици четвртог разреда. Остварен је пласман на градско такмичење.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд организовано је учешће наше Школе у следећим конкурсима у априлу месецу: ДЕМУС-мали инструментални састави, ДЕМУС–оркестри, „Ускршње ликовне чаролије“ online, Фестивал кратких драмских форми, Позоришне игре деце и младих.

   

  МАРТ

   

   

 • -  Секција Црвеног крста у нашој школи реализовала је акцију „Крв живот значи“, у периоду од 1. до 31. марта 2021. године.

 • -  Наставници ликовне и музичке културе користе аудио-визуелну опрему у реализацији већине наставних јединица. Користе се одговарајуће платформе предвиђене за реализацију наставних садржаја–пре свега гугл учионице и комуникација путем одељењских вибер заједница. Реализују се активности предвиђене планом и програмом рада општинске организације Црвеног крста и организације ''Пријатељи деце'' углавном преко online конкурса. Надарени и заинтересовани ученици учествују у такмичењима и постижу резултате.

 • -  У сарадњи са „Пријатељима деце“ општине Нови Београд организовано је учешће наше Школе у следећим конкурсима у марту месецу: Дечија карикатура „Мали Пјер“ online, „Мој крај приче“-литерарни и ликовни конкурс online, „Песниче народа мог“–рецитатори. На online ликовном конкурсу „Мали Пјер“ за ученике основних и средњих школа Новог Београда остврени су следећи резултати: Јана Пауновић V5 освојила је похвалу на општинском нивоу, Катарина Јованов VI1 освојила је похвалу на општинском нивоу.

 

ФЕБРУАР

 

 

 • -  У другом полугодишту требало је реализовати презентацију Сајма образовања и промоцију гимназија и средњих школа за ученике 8. разреда. Ученици су упућени на материјале и презентације средњих школа како би се боље упознали са њиховим радом и могућностима.

 • -  Дана 24.2.2021, обележавао се Дан борбе против вршњачког насиља и том приликом су на часовима одељењских старешина биле одржане радионице на ову тему, као и ликовна радионица коју је водила наставница ликовног Светлана Радоичић.

   

  ЈАНУАР

   

   

 • -  Дана 27.1.2021, обележена је школска слава Свети Сава. У холу школе изложени су ликовни радови о Св.Сави. Пригодан садржај је интернетом прослеђен родитељима и ученицима, укључујући видео презентацију.

 • -  Дана 18.1, почело је друго полугодиште школске 2020/2021. године.

 • -  У првом полугодишту школске 2020/2021. године одржане су три седнице Наставничког већа. Две седнице су реализоване online због тренутне епидемиолошке ситуације, путем вајбер заједнице. Због епидемиолошке ситуације одржани су родитељски састанци путем вајбер заједница.

   

  ДЕЦЕМБАР

   

   

 • -  Црвени крст је организовао прикупљање чоколаде и кекса поводом акције „Један пекетић, много љубави“.

 • -  Педагошки колегијум је усвојио План подршке за ученике који су неоцењени, на нивоу Школе.

 • -  Настављена је сарадња са ОШ „Сава Јовановић Сирогојно“ и ОШ „Нови Београд“. Остварена је и сарадња са Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

 • -  Ученици наше школе учествовали су у акцији Црвеног крста „Сунчана јесен живота“.

 • -  У децембру 2020, ученици четвртог разреда су узели учешће у ликовном конкурсу под називом „Мој град–моја општина“ који је организован на нивоу града Београда.

 • -  На online ликовном конкурсу „Пријатеља деце” општине Нови Београд под називом „У част Драгану Лукићу-Лукићев лист“ за ученике основних и средњих школа Новог Београда остврени су следећи резултати: Јана Пауновић V5 освојила је 3. место на општинском нивоу, Коста Милосав VI5 освојио је 3. место на општинском нивоу.

   

  НОВЕМБАР

   

   

  - Дана 25.11, Тим за самовредновање започео је припреме за вредновање 4. кључне области–Подршка ученицима.

  - Сви часови се реализују према предложеним Годишњим плановима рада који су објављени на ЗУОВ-у, у којима су редоследи наставних јединица усклађени са наставом на даљину која се преноси путем РТС-а. Наставници такође могу користити и неке од понуђених платформи за помоћ ученицима, рад са њима. На тај начин се реализују и часови додатне и допунске наставе.

  - Свако одељење има своју учионицу, у складу са поштовањем мера заштите здравља.

  - У школи се одржавају секције папирно моделарство и саобраћајна секција и ликовна секција. Слободне наставне активности се у школској 2020/2021. години углавном

реализују online–на даљину с обзиром на ситуацију насталу због пандемије вирусом Covid-19. Слободне, ваннаставне активности из области музичке културе није могуће реализовати због безбедносних мера које не дозвољавају певање.

 

ОКТОБАР

 

 

- Као првак Београда у индивидуалној конкуренцији, ученик Матија Шепа изборио је пласман за Републичко такмичење које се одржало 29.10.2020. године у

Алексинцу. На Републичком такмичењу Матија је освојио златну медаљу за нашу школу. Са освојеним првим местом Матија Шепа је, касније, по школском Правилнику о додељивању похвале „Спортиста генерације“ освојио максималних 12 бодова и тако постао спортиста генерације.

 • -  С обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију и специфичан начин реализације наставе, није било могуће реализовати презентацију Сајма књига у школској библиотеци и традиционални Новогодишњи вашар.

 • -  На online ликовном конкурсу „Пријатеља деце“ општине Нови Београд под називом „Дани европске баштине 2020.“ за ученике основних и средњих школа Новог Београда са темом „Илустровање српских народних пословица и изрека“ остварени су следећи резултати: Мара Милановић V2 освојила је 2. место на општинском нивоу, Анастасија Андрић VI2 освојила је 2. место на општинском нивоу, Матија Паунић V2 освојио је 3. место на општинском нивоу.

 • -  У оквиру „Дечије недеље“ у октобру, због епидемиолошке ситуације на другачији начин су реализоване следеће манифестације: „Јесењи карневал“-ученици су на часовима ликовне културе правили радове везане за јесење плодове а на часовима српског језика су писали радове на тему јесени; „Јесењи крос“ је организован на часовима физичког васпитања кроз различите елементарне игре (полигоне).

   

  СЕПТЕМБАР

   

   

  - Отворена врата се заказују у дворишту Школе, у складу са епидемиолошким мерама. Или online. Ако је потребно, ученика у школу доводи једна одрасла особа и не задржава се у дворишту а у школу не улази.

 • -  Ученици и запослени су дужни да носе заштитне маске.

 • -  На градском такмичењу из стоног тениса 29.9.2020. године ученик Матија Шепа VIII4 освојио je прво место у индивидуалној конкуренцији, а друго место у екипној конкуренцији заједно са учеником Марком Лазаревићем VIII5.

 • -  Дана 17.9.2020, одржано је такмичење Кенгур без граница за 2020. годину. Такмичење су огранизовале наставница математике Драгана Савић и наставница разредне наставе Оливера Николић. Због актуелне епидемиолошке ситуације такмичење је одржано у два термина. Ученици су обавештени о резултатима такмичења.

 • -  Нашу школу је 15.9.2020. посетила Асоцијација за спорт у сарадњи са градом Београдом и спровела акцију под називом „Минимини“. Учесници су били ученици другог разреда (организовани у групе). Након успешно урађених задатака, сви учесници су били награђени сокићима и слаткишима.

 • -  Настава се у школској 2020/2021. години организује у складу са Стручним упутством за организацију и реализацију образовано-васпитног рада у основној школи које је усвојио Кризни штаб за сузбијање заразне болести на седници одржаној 11.8.2020. године. Часови трају 30 минута. Настава се организују поделом одељења на приближно подједнаке групе ученика-А и Б, тако да у учионици не буде више од 15 ученика. Настава за све ученике од 1. до 4. разреда је организована пре подне са почетком у 8:00 часова, уз додатну организацију дежурних наставника у послеподневним сатима у одељењима целодневне наставе и продуженом боравку од 13 до 17 часова. У одељењима класичне наставе, док група А ради са учитељем–одељењским старешином, деца из групе Б чији родитељи су се изјаснили за боравак су са учитељем из продуженог боравка, а деца која не похађају боравак долазе на наставу по завршетку рада групе А, а затим се ротирају. У одељењима целодневне наставе ангажована су оба учитеља истовремено, док група А ради са једним, група Б ради са другим учитељем, а затим се ротирају. Обе групе ученика раде континуирано у истом саставу, али почетак наставе за групу се мења (ротира) на недељном нивоу (једне седмице група А ради као прва и група Б као друга, а следеће седмице група Б ради као прва и група А као друга). Настава за ученике од 5. до 8. разреда је организована после подне са почетком у 13:00 часова и уз двосменски рад (парна и непарна смена). Ученици предметне наставе од 5. до 8. разреда пратиће наставу по тзв. комбинованом моделу. Првог септембра 2020. године са радом кренули су прво ученици парне смене. Настава почиње у 13:00 часова. Група А ученика прве седмице има наставу уторком и четвртком, група Б

 

ученика има наставу понедељком, средом и петком. У тим истим данима након завршетка парне смене, наставља са радом непарна смена. Следеће седмице се ротирају: ученичка група Б има наставу уторком и четвртком, група А има наставу понедељком, средом и петком. У тој следећој седмици непарна смена долази прва, у 13:00 часова, парна долази друга, у 16:20 часова.

- Свечани дочек првака.

Летопис израдио: Милош Станковић, наставник историје 

Прочитано 1231 пута Модификовано 22 окт,2022
Оцени
(0 votes)
ОШ Кнегиња Милица

Основна школа "Кнегиња Милица"; Адреса: Јурија Гагарина 78; Нови Београд, Србија
Директор: Егер Дарко  tel. 011 2277061
Централа: 011 6158031

Website: www.oskneginjamilica.edu.rs