Ученици у посети САНУ и Музеју примењене уметности

Написао 27 јан,2018

У октобру 2017. заинтересовани ученици наше школе су са наставницом ликовне културе Марином Миловановић Кушић и наставницом музичке културе Јасенком Новаковић посетили две изложбе:

Изложбу „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији, идентитет, значај, угроженост“ у Српској академији наука и уметности ученици су погледали уз стручно вођење кроз изложбу и врло лепо и сажето предавање два кустоса о сваком изложеном експонату.

Први део изложбе посвећен је средњовековној уметности јасно везаној за важне манастире, цркве и градове, а остали делови су посвећени уметности новог времена. Страдању културне баштине на КиМ посвећен је последњи део изложбе. Из збирки националног музеја за изложбу одабрани су оригинални предмети - иконопис и уметнички рад у металу, скупоцени вез, керамика и стакло, архитектонска пластика, који репрезентују уметност и културу Косова и Метохије и пружају увид у начин живота, веровања и хтења српских житеља тог подручја од 12. до 19. века. Изложбени експонати су прикупљани у археолошким истраживањима, путем откупа или поклона, а потичу првенствено из Пећке патријаршије, Дечана, Грачанице и Богородице Љевишке.

(фотографије 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08)

 

Изложба „52. Дечји октобарски салон“ у Музеју примењене уметности, на којој je група ученика наше школе учествовала са својим радом „У свету музике“ урађен на ликовној секцији. На изложби су представљени дечији радови из целе Србије, рађени у различитим техникама.

(фотографије 09, 10, 11, 12)

 

Прочитано 1541 пута Модификовано 27 јан,2018